Situering

Beste mensen,

Welkom op onze website "ten Wijngaard" en "Dorwalt’s" Shelties.

Even verduidelijken hoe de naam ten Wijngaard is ontstaan: eenvoudig, wij wonen op de Wijngaardstraat en het blijkt dat er vroeger vele boom-en wijngaarden aanwezig waren.

Hoe komen we er nu bij om hondjes te fokken? Wel, dat ik iets met dieren zou doen lag voor de hand, daar ik opgevoed ben op de boerderij. Toen we voor de eerste keer een Sheltie aan onze kust zagen, meer dan 30 jaar geleden, waren we er direct verliefd op.

Onze voorkeur gaat uit naar het Engelse type, daarom gebruiken wij Engelse bloedlijnen.
Voor ons is het belangrijk de juiste combinaties te doen zodat we onze lijn steeds verbeteren. Maar bovenal gaat onze aandacht naar gezonde en mooie pups, ze worden opgevoed in onze huiskring, zodat ze vertrouwd geraken met geluiden als televisie en radio, en met kinderen, enz…

We zien in de Sheltie graag de mooie expressie, een prima karakter en een typisch werkhondje, wat het was op de Shetland eilanden. Het zijn zeer slimme hondjes die tegen een stootje kunnen,
Ze wandelen graag, zijn goed in gehoorzaamheid en flyball en agility zijn echt hun hobby’s.

Tegenwoordig zijn de eisen, door de Vlaamse regering aan de fokkers opgelegd, echt streng, o.a. wat betreft gezondheid ( de nadruk wordt echt gelegd op het genetisch-vrij fokken )
Dat is allemaal mooi maar als wij dan de keuze hebben tussen een mooie sheltiepup met een lieve expressie en die niet genetisch vrij is en een volledig genetisch vrije pup, dan is onze keuze snel gemaakt: kies voor de mooie uitdrukking zodat dit belangrijk punt bij de Shelties behouden blijft.

Onze pups hebben een stamboom Sint-Hubertus, worden gechipt en getest op oogafwijkingen en staan onder controle van de dierenarts. Eveneens zijn al onze shelties DNA-certified.

Esther en Walter